werfperiode
2010-2011
opdrachtgever
nv Geestrijk
project
studie, restauratie, nieuwbouw, technieken
website van de klant
Sinds eeuwen bezette deze vierkantshoeve een centrale plaats in de dorpskern van het Haspengouwse Wilderen bij Sint-Truiden. De oudste gedeelten gaan minstens terug tot de 17de eeuw. In 1743 werd de grote vakwerkschuur nog uitgebreid en daarmee is dit de grootste bewaard gebleven vakwerkconstructie in Haspengouw. De opeenvolgende eigenaars breidden het complex verder uit tot een imposant landbouwbedrijf waar oorspronkelijk ook een brouwerij deel van uitmaakte. In 1908 bouwde eigenaar en burgemeester van Wilderen, Nicolaï, achter de hoeve een alcoholstokerij. Hij zag het groots: een industrieel gebouw met vijf niveaus en een indrukwekkende stookinstallatie met een eigen stroomvoorziening, aangedreven door een enorme stoomketel. Het grote opzet werd echter doorkruist door oorlogen en crisis en in 1939 stopte Nicolaï definitief met alcoholstoken. Ook het landbouwbedrijf ging achteruit en de gebouwen takelden langzaam af tot een grote bouwval. Gelukkig overleefden het stokerijgebouw en de installatie en zo is dit vandaag de grootste bewaard gebleven historische alcoholstokerij in Europa.
Op het ogenblik dat de hoop om dit unieke monument te redden definitief verdwenen leek, zag de nieuw opgerichte nv Geestrijk de opportuniteiten er van. Naar het ontwerp en onder begeleiding van SPECTRUM werden de gebouwen volledig gerestaureerd en uitgebreid met een moderne brouwerij. In een zijvleugel van de historische stokerij werd een compacte moderne distilleerinstallatie ondergebracht. Vandaag kan de bezoeker in een rondgang kennis maken met de bier- en alcoholproductie in haar moderne en in haar historische vorm. De imposante vakwerkschuur biedt een unieke plek om van de gebrouwen en gestookte producten te genieten.
De bewaard gebleven gebouwen werden gerestaureerd volgens de regels van de kunst. Storende ingrepen uit het verleden werden weggenomen zodat de historische elementen volledig tot hun recht komen. Dit vergde een ver doorgedreven studie en toepassing van ambachtelijke technieken waarvoor de juiste aannemers gevonden werden. Zo veel mogelijk oorspronkelijke gebouwdelen werden geconserveerd, waar nodig werden elementen gereconstrueerd. Nieuwe ingrepen zijn uitgevoerd in een herkenbare, maar harmoniërende vormgeving en technieken.
Voor de historische stokerij werd bewust gekozen voor een minimale restauratie zodat de authentieke sfeer van de sinds 1939 “slapende” stokerij maximaal aanwezig blijft.
De nieuwe high-tech brouwerij is volgens een hedendaagse vormgeving gebouwd op de grondvesten van een verdwenen bijgebouw en biedt een boeiend contrast tussen erfgoed en nieuwbouw.
Hetzelfde principe is toegepast voor de ruïneuze zuidvleugel van de vierkantshoeve. Volgens de contouren en het gabariet van de oude, maar ingestorte stallingen werd een nieuw en functioneel magazijn gebouwd dat de originele typologie van de gesloten Haspengouwse hoeve herstelt.
Dit project was een van de vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs 2012.